Hrob proroka Jonáše, Mosul (Ninive), Írák

Hrob proroka Jonáše, Mosul (Ninive), Irák

 

 

"Kéž se mé srdce neuchyluje napravo ani nalevo,

ale ať mě tvůj dobrý Duch vede po správné cestě,

abych jednal podle tvé vůle až do konce."

Jan Damašský

 

"Ty, který jsi byl dítětem,

zachraň svou milostí ty, 

kteří jsou Božími dětmi."

Efrém Syrský

 

"Má touha je ukřižována a žádný oheň pozemské žádosti už ve mně neplane,
to spíš je ve mně živá, mluvící voda, která mi uvnitř říká:
»Vzhůru k Otci!«
Nekochám se pomíjejícím pokrmem ani radovánkami tohoto života,
chci chléb Boží, to jest tělo Ježíše Krista, ze semene Davidova,
a za nápoj chci jeho krev, to jest lásku nepomíjející...
Proste za mě, abych došel cíle.
"

Ignác z Antiochie

 

https://www.google.com/fusiontables/embedviz?q=select+col3+from+1TKCy3mmcWG_5UXFOsubPNftmSRDH8mZ1i4pYCsOA&viz=MAP&h=false&lat=36.46425466959212&lng=45.42711282971185&t=1&z=3&l=col3&y=2&tmplt=2&hml=ONE_COL_LAT_LNG

 (Zkus si nejdřív kliknout na nějakou z červených teček na mapě a pochopíš, o čem se tu bude psát. Už je nás 29 a nejnověji byla přidána vesnice Malúla v Sýrii.)

Milá čtenářko, milý čtenáři,

jestli čteš zprávy tak víš, že svět není bezpečné místo. Před sto lety začala První světová válka a naši pradědové museli na 4 roky do zákopů. Nelze vyloučit, že těžké chvíle přijdou pro naši generaci. Genocida křesťanů už probíhá i v tu chvíli, kdy právě čteš tento text.

Dá se tomu předejít? "O cokoliv budete prosit ..." Prosit. Prosit za mír ve světě je hezké, někdy ale celkem abstraktní, velké a neosobní. Myslím, že může být mnohem užitečnější modlit se za něco konkrétního.

A teď malé pozvání:

  1. Najdi si nějaké konkrétní místo na světě, za které se chceš modlit. (Některá místa jsem už předvyplnil v tabulce a jsou volná. Jiná najdeš třeba na této mapě.)  
  2. Napiš mi vzkaz, nebo e-mail (kaja.macek AT gmail.com), o jaké konkrétní místo se jedná (případně také v jaké je zemi, jaké má GPS souřadnice, jaké má heslo na wikipedii). Já k němu dohledám další údaje a přidám ho spolu s Tvým profilem/jménem na tuto stránku.
  3. Za to místo se pak modli. Jak, to je na Tobě. Můžeš se modlit ještě s někým, dát sloužit mši svatou, obětovat almužnu, postít se, podniknout pouť. Je to prostě na Tobě. Můžeš také sledovat zpravodajství o daném místě a o to víc se modlit. Můžeš se modlit denně nebo taky ne. To je na Tobě.

To, že se to uvede na této stránce, bude ostatním povzbuzením, aby se k tomu přidali také.

Taky chci dodat, že můžeš účast na této akci kdykoliv ukončit. Jen napiš, já pak Tvůj záznam smažu.

Ano, některá místa je potřeba vybombardovat našimi modlitbami a je lépe včas sáhnout po růženci než pak muset nosit samopal. Sám se za zvolené místo chci modlit doživotně, nebo alespoň do doby, kdy v něm budu moci prožít pokojnou dovolenou.

Měj požehnané dny,

Kája Macek

P.S: Děkuji Václavu Plíhalovi za pomoc s interaktivní mapou.

P.P.S: Proč a jak se vlastně za někoho modlit - dobrý úvod je třeba tady

https://www.google.com/fusiontables/embedviz?viz=GVIZ&t=TABLE&q=select+col0%2C+col1%2C+col2%2C+col3%2C+col4+from+1TKCy3mmcWG_5UXFOsubPNftmSRDH8mZ1i4pYCsOA+order+by+col3+desc&containerId=googft-gviz-canvas