Bílíží se volby. Na výběr je 33 stran. Zkusil jsem takový hrubý filtr podle klíčových slov, která nemám rád. Některé strany je mají v názvu, jiným je potřeba se podívat na web, aby je tam viděl.

Ideologické názvy, zaměřenost pouze na jednu barvu, nízký respekt k osobní svobodě, snaha organizovat lidem valnou část života na nějaké bázi:
* komunistický
* sociální, socialistický, dělnický
* národní, republikánský
* zelený

Nicméně podhoubím všech těchto slov je zdánlivé milé a populární slovo
* demokratický
umožňující to, aby jedna ideologie (či více vzájemně podobných) mohla zasahovat do mnoha končin lidské svobody. Pochopitelně jsou zde i strany, které chějí tento princip rozšířit na vyšší úroveň, ty mají v názvu nebo v programu slovo
* evropský

Oproti tomu tu jsou strany, které chtějí, aby jim do jejich postupné přeměně demokracie na diktaturu nikdo nemluvil
* suverénní

Na území politiky se vydávají občas i slušní lidé, kterým se něco již podařilo a chtějí své možnosti nabídnout dál
* nezávislý
Nicméně u nich zpravidla není jasný výchozí postoj. Zpravidla ale u nich platí demokratický a iimplicitně nebo explicitně evropský, nebo suverénní.

Několik stran má svůj název v uvozovkách
* ""
což svědčí o tom, že to neberou vážně.

Asi třetina stran žádné takové slovo v názvu nemá, ale za to se jim vyskytují v programech. Nejméně jsem jich našel u KČ a SSO, takže si asi hodím korunou, jestli koruna nebo beran. Možná ale zvítězí odpor vůči oranžové natolik, že nakonec podpořím modré.

A nakonec možná malá myšlenka. Co je císařovo císaři, co je Boží Bohu. Pro jakou stranu se jednou za pár let rozhodneme není ani tak zásadní. Pro Boha se můžeme rozhodnout každý den. Jeho volební program je místy nesrozumitelný, ale rád ho pomůže v přiměřené míře pochopit. Má rád společenství, ale neznárodňuje. Má rád společnost, ale nevybírá daně. Má rád každý národ, i když do žádného nepatří. Má rád přírodu, ale nenechá si jí poroučet. Bůh není demokrat. Nenechává, abychom si my volili jeho, protože ví, jak by to dopadlo. On si volí nás. Třebaže je dokonale nezávislý, jeho postoj je jasný. Volí si nás, abychom byli jeho zastupiteli v Evropě i v Čechách. Je to silný mandát a veliká zodpovědnost.